Buitenkamp makelaardij
Stationsstraat 9
8161 CP Epe

 

0578 612 552

0578 621 865

info@makelaardijbuitenkamp.nl

  • Zoek in ons aanbod
Houtweg 2 OENE
€ 549.000 k.k.
Bed and breakfast beginnen?
Doe dat in herenboerderij De Bonte Bok

Een herenboerderij met de illustere naam De Bonte Bok. Het is zonder overdrijven één van de mooiste plekjes van de Veluwse gemeente Epe. En wat extra mooi aan deze plek is? Je hoeft er nooit alleen van te genieten. Begin er een bed and breakfast en je kunt ook anderen laten ervaren hoe prachtig het er is. Want: je weet pas écht hoe het hier is, als je er zelf geweest bent. Zie hieronder een uitgebreid verhaal over dit rijksmonument met B&B-functie.

Even een leuk feitje vooraf? Een bonte bok is een soort van antilope. Een lichtgebouwd elegant dier dat in Afrika leeft en op een hert lijkt. Snelheid en de prachtige vacht, zijn twee karakteristieke kenmerken van dit dier.
Als we die kenmerken vertalen naar het prachtige monumentale pand in het dorp Oene, dan blijkt het prachtige voorkomen ook bij dit rijksmonument van belang te zijn. Dan blijkt ook dat je helemaal niet altijd op vakantie naar Zuid-Afrika hoeft om een antilope te zien. Dat lukt namelijk net zo gemakkelijk bij deze bonte bok. Dat zullen je gasten ook ervaren tijdens een nachtje in dit B&B. Lees dus vooral verder…

De Bonte Bok is in 1861 gebouwd en altijd keurig onderhouden. Het huis heeft vele bewoners gehad en is in 1972 prachtig gerenoveerd. Dit dorp is overigens een prachtige doorvoer van de Veluwe die door veel toeristen aangedaan wordt omdat ze hier fietsen of in hun auto langs toeren.

Maar eerst even terug naar het prachtige pand. Om eerst maar eens met de mooie buitenkant, de prachtige vacht van deze bewoonbare antilope eigenlijk, te beginnen.
Veel authentieke details zijn goed bewaard gebleven of weer in ere hersteld. Vensters met schuiframen en luiken, stammen bijvoorbeeld allen nog uit de bouwtijd. De zo karakteristieke gietijzeren raamroeden zijn ook aanwezig. Verder is de gietijzeren levensboom boven de voordeur authentiek en in zeer goede staat. De sierlijke, handgemaakte daklijst maakt het af.
Eén aanvulling? De rieten kap op het bed and breakfast-gedeelte (het voormalige kookhuis) heeft overigens plaatsgemaakt voor een pannendak. Dat is vanwege praktische redenen, al is er uiteraard wel rekening gehouden met de uitstraling van het pand. Dit voormalige kookhuis is naast B&B ook te gebruiken voor de verhuur als vakantiehuisje of als praktijkruimte.
Inpandig val je van de ene geschiedkundige verbazing in de andere. Een geweldige mozaïekvloer in de gang, stookplaatsen (kachels) in de beide kamers, robuuste balkenplafonds en een authentieke boerderijkeuken geven een geweldig totaalbeeld van deze herenboerderij in T-model. De bedsteden in de beide kamers zijn weliswaar aangepast tot inloopkasten, maar zouden in theorie zelfs ook ik ere hersteld kunnen worden.
Ook in de woning zou je één of meerdere ruimtes als B&B kunnen verhuren. Daar is de woning namelijk groot genoeg voor.
De bovenverdieping van de woning is in twee aparte delen opgesplitst. Die beschikken allebei over een badkamer met toilet. De traditionele opkamer is geschikt als ontbijtruimte voor meerdere gasten.
De ruime deel met openslaande deuren zorgt ook voor vele mogelijkheden om meerwaarde te geven aan deze B&B. Deze ruimte is bijvoorbeeld geschikt voor workshops, maar kan ook dienen voor recreatieve doeleinden of als werkplaats.

Het bijbehorende perceel heeft een oppervlakte van ruim 2.000 vierkante meter en is voorzien van een fraai aangelegde tuin met sierbestrating, plantenborders en vruchtbomen.
De Bonte Bok in de rustige dorpskern van Oene (gemeente Epe) is aan de voorzijde prachtig verscholen achter een kastanjeboom, aan de achterzijde omzoomd met karakteristieke leilindes. Door de hagen is er veel privacy gecreëerd. In de voortuin is een klassiek buxus kwadrant aangelegd. Tevens staat er een vrijstaande kapschuur/garage op het perceel. Deze is geschikt voor vier auto’s. De overkapping bevat een afsluitbare berging en grote zolder.
Verder te zien op het perceel? Een kippenhok met grote buitenren, een lommerrijk prieel/ overdekt terras met veel privacy achter het huis en een kinderspeelhuis. Aan alles blijkt: dit prachtige huis heeft de schitterende uitstraling die je zou kennen van een antilope-vacht. Het is kortom een bijzonder huis op een bijzondere plek. Dat zullen je B&B-gasten ook ervaren!

De rijke familie die het huis ooit bouwde kent een mooie historie. Iets meer daarover? Rond 1860 maakt de familie Bredenoord plannen om een herenboerderij in Oene te gaan bouwen. De vooraanstaande familie leefde voornamelijk van de pacht van de omliggende landerijen, vee houden ze meer voor de hobby. Om te laten zien dat Bredenoord een vooraanstaande familie is, wordt De Bonte Bok van prachtig gedetailleerde elementen voorzien. Details die heden ten dage nog zichtbaar zijn.

Tot slot nog even dat andere kenmerk van de Afrikaanse bonte bok, voor we het vergeten: de snelheid. Welnu: snelheid, gehaastheid en stress zijn begrippen die totaal van je afvallen wanneer het over De Bonte Bok in de gemeente Epe gaat. Hier zijn rust en sereniteit juist woorden die betrekking hebben op dit prachtige rijksmonument gelegen in de IJssel delta aan de voet van de Veluwe en in de nabijheid van de IJssel. Maar zoals gezegd: dat ervaar je pas écht als je er daadwerkelijk een kijkje neemt. Als bewoner, maar óók als bed and breakfast-gast!

Indeling herenboerderij De Bonte Bok: royale hal/entree voorzien van plavuizen vloer – toilet met fonteintje – toegang tot kelder, trapopgang en extra bijkeuken met zij ingang – 2 ruime stijlvolle woonkamers (voor- en opkamer met houten vloeren) voorzien van originele details zoals onder andere schouwen, balkenplafonds en bedsteden – woonkeuken voorzien van authentieke boerderijkeuken met breed natuurstenen werkblad, plavuizen vloer met vloerverwarming, inbouwapparatuur en zij-entree – ruime deel met zeer veel mogelijkheden.

1e verdieping: royale overloop met zithoek – 5 zeer ruime slaapkamers waarvan 1 thans in gebruik als werkkamer/kantoor – 2 badkamers beide voorzien van toilet en douche, één met ligbad. De ouderslaapkamer is tevens voorzien van inloopkast met veel ruimte.

Zolderruimte/ en veel bergruimte

Indeling B&B: eigen entree, hal – woonkamer – keuken – slaapkamer – douche en toilet. Eigen CV en water. (zelfstandig te bewonen, goed te verhuren). Eigen tuin met privacy.

Overdracht

€ 549.000 k.k.

07-11-2012

Verkocht

Bouw

vrijstaande woning

woonboerderij

1861

Oppervlakten en inhoud

285 m2

2036 m2

1207 m3

16 m2

Indeling

8 kamers (5 slaapkamers)

4 woonlagen

dakraam, rookkanaal

Energie

c.v.-ketel

c.v.-ketel

HR ketel gas 2003 eigendom 

Buitenruimte

aan rustige weg, in centrum

Garage

vrijstaand hout

Klik hier om deze in fullscreen af te spelen.